Vücut Tipleri Nedir? Sen Hangi Vücut Tipine Sahipsin?

Vücut Tipleri Nedir? Sen Hangi Vücut Tipine Sahipsin?

Vücut Tipleri Nedir? Sen Hangi Vücut Tipine Sahipsin?

Vücut tipleri, insanların fiziksel görünümlerine ve genetik yapıları göre farklılık göstermektedir. Genel olarak üç ana vücut tipi kategorisi vardır. Bunlar ektomorf, mezomorf ve endomorf’dur. 1940'larda Dr. William H. Sheldon tarafından bu üç kategoriye ayrılmıştır. Gelin kısaca üç başlıkta vücut tipi kategorilerini inceleyelim.


Ektomorf: Bu vücut tipi ince yapılı, uzun ve dar görünüme sahip vücut tiplerini tanımlamaktadır. Ektomorf vücut tipleri düşük yağ oranları ve ince bir kas yapısına sahiptirler. Ektomorfların metabolizmaları hızlıdır. Bu sebeple kilo almakta zorlanırlar.

Mezomorf: Mezomorf atletik ve kaslı yapıya sahip vücut tipini tanımlamaktadır. Mezomorflar geniş omuzlara, ince bel ve belirgin kaslara sahiptirler. Mezomorf vücut tipleri yağ kaybetme ve kas kazanma konusunda avantajlılardır. Mezomorflar genel olarak atletik görünüme sahiptir.

Endomorf: Son olarak endomorf vücut tipi ise daha yuvarlak hatlara sahip bireyleri tanımlamaktadır. Endomorflar, geniş kalça ve bel yapısına sahiptir. Bu vücut tipi kilo vermekte zorlanmaktadır. Kilo alımı ise daha kolaydır.

Vücut Tipleri
Vücut Tipleri

Kadın vücut tipleri, genel olarak dört ana kategoriye ayrılır. Bunlar elma, armut, kum saati ve dikdörtgen vücut tipleridir. Elma tipi vücut, geniş omuz ve göğüs ile dar kalçalara sahiptir. Armut tipi vücut, dar omuz ve bel ile beraber geniş kalça yapısına sahiptir. Dikdörtgen tipi vücut, kalça,bel ve omuz genişliklerin eşit olduğu düz bir görünüme sahip vücut tipidir. Kum saati tipi vücut, orantılı omuz ve kalça genişliğine sahip olduğu gibi ince bellidir. Genel olarak ideal kadın vücut tipi olarak kabul edilmektedir.

Paylaş: